fbpx

Boston Marathon

Løpet

IMG_3785


Boston Marathon er det eldste årlig arrangerte maratonløpet. Løpet går alltid på Patriot’s Day – den tredje mandagen i april – som er fridag i New England, USA. Det er dermed godt med publikum, som gjør det de kan for å heie løperne frem, langs løypa.


DSCN9137


Løypa

Boston Marathon-løypa er en A til B-løype med målgang i sentrum av Boston. Løperne får transport til startområdet i de karakteristiske amerikanske, gule skolebussene. Alt går veldig ordentlig og godt organisert for seg.

Starten går på hovedgaten i byen Hopkinton. Byen har ca 15.000 innbyggere, så det er ganske heftig når Boston Marathon bringer 30.000 løpere inn til byen.

I begynnelsen bærer det utfor. Boston Marathon er en løype som hovedsakelig går nedover, 140 meter netto fall fra start til mål, og kan i tillegg ofte by på en behjelpelig medvind. Dette er årsakene til at løypa ikke er godkjent for verdensrekorder. Geoffrey Mutai fikk derfor ikke ny verdensrekord da han løp på 2:02:03 i 2011.

Man skal alltid være forsiktig med farten i starten av maratonløp. Å starte i nedoverbakke øker risikoen for at optimismen får råde, spesielt når man er proppfull av adrenalin og glede over å være igang med et løp man lenge har drømt om.

Løypa går gjennom åtte byer: Hopkinton, Ashland, Framingham, Natick, Wellesley, Newton, Brookline og Boston. Boston Marathon trekker en halv million tilskuere hvert år, og inne i byene er det herlig stemning. I den såkalte «scream tunnel» ved jente-colleget i Wellesley oppfordrer studinene gutta til å kysse seg. Godt med underholdning underveis med andre ord.

Frem til drøyt 25 kilometer er Boston Marathon forholdsvis greit å løpe, men herfra har mang en løper måttet betale for iveren i nedoverbakkene i starten. Bein som så lett og ledig hamret asfalten i god fart de første 7-8 kilometerne, har en lei tendens til å gå til streik når de får smake de beryktede Newton Hills – en serie på fire bakker som ligger mellom løypas 28. og 34. kilometer, og den siste av dem har fått det passende navnet «Heartbreak Hill». Bakkene er ikke så ille i seg selv. Heartbrak Hill har en stigning på 27 meter over 0,6 kilometer. Problemet er bare at de skal forseres når glykogenlagrene i musklene er i ferd med å gå tomme. Et klassisk «møte-veggen»-punkt.

Takler man de fire Newton Hills er resten av løpet (igjen) grei skuring. Man følger brede fine gater nedover mot sentrum av Boston, og i Boylston Street kan man endelig krysse den berømte målstreken. Den fjernes aldri, friskes bare opp med ny maling hver år i forkant av løpet.


Vær og temperatur

Maraton-været i Boston kan veksle enormt fra år til år. I 2012 var det så varmt at arrangøren advarte folk mot å delta med mindre de var ekstremt atletiske. I 2013 var det mer normalt, med bare et par, tre plussgrader på morgenen.


EnMileigjen


Drikkestasjoner og distansemerking

Fra mile tre serveres det sportsdrikke (Gatorade) og vann hver mile. Gel deles ut ved mile 17.

Hver mile er skiltet, og hver femte kilometer er det tydelig merking og klokker. Her tas mellomtider, så supportere kan følge med på løpet ditt på nett.


Løpsfakta

Distanse: Maraton
Deltakerantall: ca 30.000
Aldersgrense: 18 år
Medalje: Ja
T-skjorte: Ja
Tidtaking med chip: Ja
Pastaparty: Nei
Starttid: Tre starttider, kl 10:00, kl 10:20 og kl 10:40
Makstid: 6,5 timer


IMG_3791


TCS New York City Marathon

Sikre deg en plass i dette legendariske løpet 2022 og ha et fantastisk mål å trene mot. New York byr på en opplevelse du vil leve lenge på!...
Fra 2 000 NOK

Berlin Marathon

Berlin Marathon byr på en rask løype, et velorganisert og særdeles hyggelig maraton enten man er debutant eller har løpt flere ganger. ...
Fra 2 000 NOK

Tokyo Marathon

Tokyo Marathon er et av de viirkelig - på alle måter - store maratonløpene. Tokyo, er en av verdens største byer, byr på et mylder av mennesker, trafikk, puls og inntrykk i en spennende blanding av ga...
Utsolgt

Chicago Marathon

Bank of America Chicago Marathon er en av verdens største, mest populære og spennende maraton. Som et av løpene i World Marathon Majors er det et must for alle maratoninteresserte. Vi har garanterte s...
Fra 2 000 NOK

Virgin London Marathon

Bli med til et av de virkelig klassiske maratonløpene, i herlige London. Vi tilbyr en klassisk London-weekend og har garanterte startplasser til løpet....
Fra 11 050 NOK

Paris Marathon

Paris Marathon er ett av de største maratonløpene i verden. Over 55.000 deltakere er hvert år med og løper dette flotte byløpet som går forbi mange av Paris severdigheter, som for eksempel Eiffeltårne...
Fra 2 000 NOK